Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2011 09:59 - Консултиране по ISO 9001 - Как да извлечете полза, работейки с консултант по ISO 9001
Автор: mscservices Категория: Бизнес   
Прочетен: 1419 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.10.2011 08:14


Консултиране по  ISO 9001 - Как да извлечете полза, работейки с  консултант по ISO 9001
от Артър Луис
image
Консултирането по  ISO 9001 се предлага откакто стандартът за системи за управление на качеството ISO 9001 е бил публикуван за първи път през 1979 г. .. В момента почти един милион компании по света са сертифицирани по някой стандартите за управление на бизнеса ISO или друг. Те включват ISO 9001, ISO 14001, AS9100, ISO / TS 16949 и др. Статистиките, които са събрани до този момент показват, че докато някои компании тръгнаха да внедряват ISO стандарти, използвайки вътрешни ресурски,  тези, които използваха външни консултантски услуги по ISO 9001, се възползваха най-много по отношение на скоростта на изпълнение, ефективността и възвращаемостта.
Консултантски фирми по ISO 9001 предлагат редица услуги. Нека сега да разгледаме някои от тях, така че да можете да определите какъв избор от услуги ще са най-подходящ за вашата компания.

ISO 9001- Интерпретация на стандарта
Стандартът за системи за управление на качеството ISO 9001 може да бъде труден документ за разбиране. Той е писан на квази-юридически език и посочва изискванията в много общи линии. Това е умишлено, тъй като той е предназначен да се прилага за всички видове бизнес дейност. Доста компании имат проблеми при интерпретирането му спрямо техните специфични бизнес процеси. Опитният консултант по ISO 9001 може да ви помогне да приложите стандарта към вашите специфични бизнес дейности.

ISO 9001 - Одит на пропуските (Gap audit)
Преди прилагането на стандарта ISO 9001 към вашия бизнес, вие трябва да знаете какво е несъответствието между вашите съществуващи бизнес практики и контролите, отнасящи се до ISO 9001. Ангажирайки консултантски услуги по ISO 9001 – вие можете да имате преглед на вашите настоящи практики на системата за управление, контроли и документация, така че да се установи степента, до която те отговарят на изискванията на ISO 9001. Консултантът ще ви даде подробен одитен доклад, посочващ пропуски във вашата компания заедно с неговите препоръки. Това ще помогне при съвместното внедряване на плана за изпълнение на проекта  за ISO 9001 да се постигне пълно съответствие.

ISO 9001 - Планиране и организация на проекта
В зависимост от големината и сложността на вашата компания, проектът за внедряване на ISO 9001 може да отнеме от шест до 18 месеца до завършването му. Вашият ISO проект трябва да бъдат добре планиран по отношение на това колко време и ресурси са необходими, специфични дейности които трябва  да се извършат, кой ще бъде отговорен за всяка дейност, основните прегледи, одобрения, обучение, разрешаванен на проблеми и т.н. Един добър консултант по ISO 9001 може да бъде ценен помощник при подпомагане на вашия бизнес да се справи с тази важна дейност.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.mscservices.eu - Вашите ISO консултанти
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ISO 9001 - Идентифициране и документиране на бизнес процесите
ISO 9001 разглежда бизнес процесите като ключов момент за контрол. Те включват както вътрешни, така и външни процеси. Някои компании имат трудности, правейки разграничение между процеси, отдели и функционални дейности. Консултантите – експерти по ISO 9001 могат да ви помогнат да идентифицирате и правилно да документирате всички организационни процеси, отнасящи се до вашата система за управление на качеството. Това включва: клиентски-ориентирани, управленски, по реализация на продуктите, по ресурсно планиране, измерване, поддръжка и изнесени (outsorced) процеси.

ISO 9001 - Разработване и внедряване на системата
Основният акцент на стандарта ISO 9001 е върху ефективното планиране, функциониране и контрол на всички релевантни процеси, включени в  системата за управление на качеството. Това е вероятно най-времеотнемащата и трудна част от всеки проект за внедряване на ISO. Много въпроси могат да възникнат като: какви процеси трябва да бъдат контролирани, какво се прави за ефективен контрол, как най-добре да се комуникира и внедри, взаимодействие между процесите, как да съзададете цели и задачи на процесите и какви  записи да съхранявате. Това е мястото, където използването на външно консултантиране по ISO 9001 значително ще помогне в отговорите на тези въпроси, ще осигури необходимия фокус и ще улесни внедряването.

ISO 9001 – Документиране на системата за управление
Най-новият стандарт ISO 9001:2008 редуцира вниманието върху документирането и максимализира вниманието си вурху ефективното планиране и контрол. Достатъчно количество документация обаче е необходимо за много бизнес процеси, за да се осигури последователното прилагане на ефективен контрол. Много организации имат или твърде много, или твърде малко документация. Един опитен консултант може да помогне на организацията да определи до къде е нуждата, колко и как трябва да бъде документирано.

ISO 9001 - Предварителната оценка
Сертифициращите органи по ISO 9001 изпълняват своя сертификационен одит на два етапа. По време на етап 1 те преглеждат до колко е готов вашият бизнес (което включва вашите дейности по планиране, документиране и вътрешен преглед), а в етап 2 те одитират вашата система за управление за ефективно внедряване на планираните контроли, като в двата случая прегледът се извършва спрямо стандарта ISO 9001. След като прекарате няколко месеца във внедряване и счетете, че вашата компанията е готова за сертификационния одит, може да е от полза използването на външно консултиране, за да се направи веднъж, за да направи еднократна оценка дали сте наистина готови, да идентифицира всички слабости и да ви помогне да предприемете подходящи коригиращи действия, преди сертификационния одит.

ISO 9001 - Обучение
Консултантските услуги по ISO 9001 често предлагат разнообразие от възможности за обучение. Те включват:

- Обучение по ISO 9001 за осъзнаване на служителите на всички нива
- Мениджмънт насочен общ преглед на ISO стандарта - за топ мениджмънта
- Идентификация, описание, анализ и подобрение на процесите
- Управление на ISO проекти
- Документиране и внедряване на ISO
- Вътрешен одит
- Използване на инструменти за решаване на на проблема
Въз основа на степента на вътрешна експертиза в рамките на вашата организация, вие можете да пожелаете да използвате външна консултантска услуга по ISO 9001, осигуряваща ви някаква част или цялото това обучение.

Разработване  и поддръжка на програма за вътрешна одит по ISO 9001
За да бъде сертифицирана и да остане такава, стандартът ISO 9001 изисква вашата организация да планира и провежда програма за вътрешен одит на своята система за управление на качеството. В тези дни много организации имат недостиг на ресурси, експертиза за вътрешен одит и налични служители, така че те аутсорсват поддържането на техните програми за вътрешен одит по ISO 9001 на консултантски фирми, които го правят далеч по-ефективно, отколкото повечето вътрешни одитори.

ISO 9001 – Процес на непрекъснато подобряване
Стандартът ISO 9001 очаква вашата система за управление на качеството да бъде динамична и да работи за непрекъснато подобряване на ефективността и ефикасността на вашата организация, а също и за повишаване удовлетвореността на клиентите. Много консултантски фирми по ISO 9001 имат разнообразни умения и опит в стратегии и методи за непрекъснато подобряване. Те могат да включват решаване на проблеми, Six Sigma, ефективно производство, използване на различен бизнес софтуер и инструменти и т.н. Те могат значително да увеличат темпото ви чрез придобиване на допълнителна оперативна ефективност, удовлетвореност на клиентите и повишаване на рентабилността на бизнеса.

www.mscservices.eu - Вашите ISO консултанти



Тагове:   ISO,   9001,   27001,   20000,   bs 25999,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mscservices
Категория: Бизнес
Прочетен: 49777
Постинги: 19
Коментари: 5
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол